Promus nyheder
10.10.22:
5.3.22:
26.10.17:
14.12.15:
28.10.12:
21.8.12:
2.1.12:
28.11.11:
20.6.11:
24.1.11:
3.1.11:
22.12.10:
24.11.10:
22.11.10:
27.9.10:
29.4.10:
29.4.10:

Talentudvikling - hvem ligger forrest i feltet?

Debatten om talentudvikling i den danske musikbranche blev skudt i gang af sportsdirektør Brian Holm, og cykelsportsmetaforikken blev en gennemgående reference.

Promus havde inviteret til stor debat om talentudvikling i den danske musikbranche under weekendens SPOT Festival. Det skete under titlen: "Hvem har førertrøjen på?" og i den ånd indledte den tidligere professionelle cykelrytter og nu sportsdirektør hos team HTC-Highroad Brian Holm debatten med følgende udtalelse: ”Hvis du som cykelrytter vil hjem at se dit nyfødte barn på en hviledag midt under Tour de France, så kommer du aldrig til at ligge forrest i feltet!”

I det tretten mand store panel sad:

Rasmus Ardahl/Bandbase, Mymusic.dk
Robert Borges/GAFFA
Jakob Brixvold/Dansk Live
Lena Brostrøm/Dansk Artist Forbund
Astrid Elbek/Det Jyske Musikkonservatorium
Marianne Fruergaard/Bandakademiet
Anders Laursen/DMF
Lasse Lindholm/IFPI
Søren Krogh/DUP, Playground Records
Gunnar Madsen/ROSA, SPOT
Brian Nielsen/Bookerne.dk, Skandinavian
Uffe Savery
Lars Trillingsgaard/DR-P3

Moderator Jesper Mardahl bad bl.a. panelet om at definere begrebet "vækstlag" og hvor skellet går mellem glade amatører og så vækstlaget. Der blev desuden spurgt til, hvordan det vi kalder vækstlag kan omsættes til vækst?

Debatten var livlig og bar præg af mange forskellige udgangspunkter. Men også en udpræget vilje til at starte et samarbejde, som de fleste var enige om, at der er behov for. Ovenstående spørgsmål fik vi altså ikke konkrete svar på, men her er et uddrag af udtalelserne i løbet af debatten:

 • Ingen part alene kan gøre krav på at have førertrøjen.
 • Vi skal samkøre tingene og afskaffe bureaukrati, så vidt det er muligt.
 • Der er ikke noget i vejen for at gå den kommercielle vej, hvis bare man finder balancen.
 • Man kan lave partnerskaber med stil eller uden stil.
 • Jeg bliver så træt i hovedet, når jeg hører ordet vækstlag!
 • Vores børn skal have lært at spille musik.
 • Man skal passe på, at man ikke skaber en flok curlingbands.
 • Musikere skal have viljen til at få trykket nogle ribben!
 • Der er rigtig meget god musik; det er et historisk godt tidspunkt.
 • Vores fornemmeste job er at lade være med at gå i vejen for et talent.
 • Kan vi skabe et cykelhold?
 • Vi er enige om, at vi gerne vil samarbejde, men hvad vil vi samarbejde om?


Debatten blev rundet af med endnu en cykelparallel: Man kan få indtryk af, at jo mere støtte en artist får des bedre bliver han eller hun. Sådan er det ikke i cykelsportens verden. Man skal selv brænde af ambitioner – og når man ikke længere har ambitionen, skal man stoppe.

Men mens det i cykelsporten er let at finde talentet, da man bare kan se på, hvem der kommer først i mål, er det mere broget i musikkens verden, hvor det i høj grad handler om smag og behag. Derfor er det heller ikke en nem debat at konkludere noget endeligt på. Der var dog klare udmeldinger om, at der er behov for en fælles strategi og en mere målrettet satsning på området for talentudvikling. Det er muligvis også nødvendigt at lave en tydelig opdeling i, hvad der hører ind under kulturpolitik og almen dannelse, og hvad der rent faktisk er en del af en erhvervspolitisk strategi.

Promus vil som opfølgning på denne indledende debat tage initiativ til et dagsseminar for flere relevante aktører, hvor den fælles retning, mulighederne samt begrænsningerne skal diskuteres.